11. září 2013

FAnn parfumerie - jak to všechno vlastně vzniklo?

Síť FAnn parfumerií funguje v České republice bezmála 22 let. A fakt, že jde o ryze českou společnost (avšak se slovenskými kořeny :) ), neví úplně každý. Obzvláště ročníky narozené po roce 1990 mívají dost nejasnou představu o této nejstarší české síti, která si právem zaslouží naši pozornost.


A jak to tedy začalo? Na začátku všeho je třeba představit manžele Kokolusovi - pár pocházející ze Slovenska, který se již během studentských let usadil v Brně, a rozhodl se ukázat naší české straně, zač je toho loket. Na jaře roku 1991, kdy se tehdejší Československo pomalu probíralo z totalitního temna, se tito schopní podnikatelé rozhodli pro dovoz kosmetických produktů, které u nás byly známy pouze z tehdejšího Tuzexu nebo z cest do Rakouska. Kdo si ještě pamatuje květinové spreje Impuls nebo pánskou vůni Denim, ví, o čem je řeč; mladší generace se může informovat u svých rodičů. :)

Po produktech byla obrovská poptávka, na kterou bylo třeba rychle reagovat. A obchod postupoval natolik rychle, že již v říjnu téhož roku bylo možné otevřít první 3 kamenné parfumerie. První Vánoce znamenaly na prodejnách hotový poprask - dlouhé fronty stojící z parfumerií ven byly obsluhovány snad všemi zaměstnanci, zboží bylo jen tak tak doplňováno a po Novém roce bylo na prodejnách zcela vykoupeno. V roce 1992 se společnosti podařilo získat zastoupení takových exkluzivních značek, jako například Hugo Boss nebo Laura Biagiotti. Po rozdělení Československa byl založen FAnn Slovakia s.r.o., který dodnes funguje neméně úspěšně.

Během devadesátých let bylo postupně otevřeno několik dalších klíčových prodejen, za zmínku jistě stojí prodejna na Štěpánské ulici v Praze, jejíž kmotrou se stala oblíbená česká herečka Jiřina Bohdalová, nebo na brněnském náměstí Svobody. V roce 2003 byla otevřena vůbec první parfumerie se samoobslužným prodejem v pražském paláci Flóra. S postupem času i s přísunem nových technologií bylo třeba rozšířit portfolio služeb. FAnn nezaspal ani tuto vlnu a v roce 2000 otevřel jako první v kategorii kosmetika svůj vlastní e-obchod. FAnn ustál období krize, a i přes mnoho obtížných situací zůstal 100% českou firmou s řadou stálých zákazníků, kteří se sem vždy rádi vracejí.


Tímto děkujeme Všem našim zákazníkům. A zvláštní dík patří těm, kteří jsou nám věrní po celou dobu naší existence! Váš FAnn


Prodejna v Brně na tříde Kpt. Jaroše, rok 1991

Dnešní prodejna v nákupním centru Olympia, Brno

Žádné komentáře: